Finalul clasei a II-a. Iunie 2020

Finalul clasei a II-a. Iunie 2020

Finalul clasei a II-a. Iunie 2020

Am început clasa a II-a ca o poveste, cu veselie, bambus și culori pastelate. Cine avea să știe atunci că în martie școala, așa cum o știm noi, se va opri și va începe o altă „școală”, la fel ca prima, dar parcă nu întocmai. 🙂

În ultima zi în care ne-am văzut, în ziua aceea ciudată de marți în care părea că începe un soi de vacanță, dar una ciudată, despre care nu știam prea multe, le-am spus copiilor că vom continua să învățăm și să fim împreună. M-au tot întrebat cum vom face asta și le-am spus că nu știu, dar vom continua într-un fel. Găsim noi un mod de a merge mai departe.

În noaptea aceea am răscolit internetul după cea mai bună, ușoară, la îndemână, practică (etc.) variantă pentru a continua școala. Mărturisesc că înainte nu am folosit nici măcar o platformă on-line de unde să le trimit copiilor teme/activități. Căutând eu așa, fără să știu exact ce caut am găsit Google Classroom și am rămas la ea. Mi s-a părut o variantă bună și a doua zi dimineața le-am trimis părinților codul de înscriere. Părinții din clasă, cărora le mulțumesc din tot sufletul pentru răbdarea și sprijinul pe care l-au oferit în această perioadă, i-au înscris repede pe copii în clasă, astfel încât noi a doua zi de când s-a închis școala am continuat să învățăm, așa cum ne-am priceput, on-line.

Unul dintre cele mai mari obstacole pe care le-am întâlnit în calea mea virtuală a fost lipsa contactului direct. Cum să predai fără să vezi atâtea perechi de ochișori care te privesc? :). Mult timp nu am crezut și nici măcar acum nu cred că am predat cu adevărat conținuturile din programă. Cred că tot ce am făcut a fost să le transmit copiilor informații folosind diferite metode, însă nu le-am predat („a preda”, în capul meu înseamnă, să simți că ce faci tu are un sens și copilul a înțeles. Dacă nu a înțeles atunci mai încerci și în alt mod). Școala on-line nu-mi dădea voie să văd ochii copiilor și gesturile lor, comportamentul, atitudinea și, mai ales, nu îmi dădea voie să le răspund la întrebări așa cum mi-aș fi dorit. Google Classroom nu avea posibilitatea de a stabili acea legătură emoțională cu copiii, legătură fără de care, cred eu, predarea nu se poate face.

A fost greu fără feedback direct din partea copiilor. Nu știu dacă ce am făcut, am făcut bine, sau cât de bine am făcut. Mă bazez foarte mult pe faptul că acești copii sunt înțelepți și buni și au luat doar ce a fost de folos din povestea școlii on-line. Îmi creștea inima când, după fiecare postare de-a mea cu activități, ei îmi scriau „Mulțumesc”.

La final de clasa a II-a, a venit rândul meu să le mulțumesc, cumva. Aproape o luna de zile m-am tot gândit și m-am răzgândit, mi-am făcut scenarii și m-am gândit ce mic dar aș putea să le fac.

După multe „răzgândiri” am rămas la ideea de a le confecționa ceva din lut. Îmi place ideea de lut, material care poate fi modelat. Mă face să mă gândesc la neuroplasticitatea creierului. ”Puterea” creierului de a se adapta și reorganiza permanent, de a învăța mereu, la orice vârstă. În același timp, de mulți ani îmi doresc să strecor în cadoul simbolic adresat copiilor o ferigă. Cred despre ferigă că e o plantă fascinantă. Mă gândeam în același timp că n-ar fi rău să le transmit cumva și ideea că „totul va fi bine”. Într-o dimineață am găsit soluția pentru a prinde toate simbolurile menționate mai sus.

Le-am modelat copiilor cercuri din lut, fiecare cu amprenta unei ferigi. Cercul simbolizează echilibrul și „roata” vremurilor. Cu siguranță „și asta va trece”.

Pe spate le-am scris și un mesaj:

Le-am legat cu un șnur verde și am scris o scrisoare luuungă de mulțumire.

Le-am modelat micile daruri din tot sufletul și chiar dacă nu sunt nu știu ce, cu siguranță copiii vor simți tot dragul și iubirea pe care am pus-o acolo, pentru fiecare cerc în parte.

 

Dacă doriți să descărcați scrisoarea în format .pdf, dați click pe titlul de mai jos:

Scrisoare clasa a II-a

Vă doresc o vacanță minunată!

Badiu Claudia

Fără categorie

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT