Omul Făcut din Stele – recenzie și idei de activități

Omul Făcut din Stele – recenzie și idei de activități

Omul Făcut din Stele – recenzie și idei de activități

Prima dată când am văzut coperta și am citit titlul, mi s-a tăiat respirația. ”Cartea asta e prea pe sufletul meu”, mi-am zis. Am deschis curioasă dar și speriată fiindcă mi-era teamă să nu se spulbere cumva toată bucuria care se cuibărise în mine. Întâmplarea a făcut să fiu la școală când am primit coletul. L-am deschis în pauză. Evident, foarte repede s-au strâns pe lângă mine o mulțime de ochișori curioși, mânuțe care voiau să atingă și piciorușe care se agitau de nerăbdare. M-a prins și pe mine destul de repede starea de agitație și curiozitate a copiilor.

Acestea au fost coordonatele în care am deschis cartea. Evident exclamațiile de încântare ale copiilor au fost muzica de fond. De când am văzut prima pagină, prima ilustrație, prima bucățică de text, am știut că am în față o minunăție. Am continuat să răsfoiesc acompaniată de copilașii a căror bucurie a fost contagioasă. Am continuat să răsfoiesc, privind ilustrațiile delicate și urmărind povestea în ritmul lor.

Mai târziu când am citit textul și am pătruns în profunzimea și simplitatea lui, am înțeles mai bine magia ilustrațiilor. Povestea e simplă și luminoasă ca o privire de copil. Din perspectiva unui copil, cititorul explorează minunile lumii, descoperă elemente esențiale ale existenței noastre aici și creează natural legătura noastră cu Universul, cu stelele.

Din poveste copilul învață că e înconjurat de iubire, învață că dacă e atent descoperă în jurul lui motive de fericire, învață că e lumină, învață că faptele bune pe care le facem strălucesc la fel ca și stelele pe cer, iar lumina lor merge până departe.

Nu pot închipui un mod mai frumos de a-i spune unui copil că e Lumină, că e special și că e important să-și amintească asta mereu.

Le-am citit copiilor la școală povestea, iar apoi am desfășurat o activitate integrată, plecând de la povestea Omul Făcut din Stele de M. H. Clark. Povestea în sine e minunată, sensibilă și delicată, iar copiilor le-a plăcut foarte mult.
Am intrat în poveste ascultând melodia “Fireflies” a celor de la Owl City, varianta instrumentală. Am simțit că vibrațiile vesele ale cântecului au făcut introducerea perfectă în povestea și ne-au adus puțină magie în clasă.
Le-am vorbit copiilor puțin despre rolul ilustrațiilor și despre cum acestea completează povestea. I-am făcut atenți asupra culorilor, liniilor și asupra felului în care e ilustrată bucuria, lumina și armonia, în paginile cărții.
Apoi am început să citesc. Încet, accentuând acolo unde era cazul. Momentul de lectură a fost magic. De mult nu am mai simțit în felul acesta bucuria lecturii care să ne prindă așa pe toți.
După lectură a urmat fișa. Copiii au desenat și au colorat liber, așa cum au simțit și m-am bucurat mult să văd că erau fericiți, atmosfera cărții ne contaminase cumva…
A urmat activitatea cu “Traista omului făcut din stele”. Acolo, fiecare copil a desenat pe o steluță o faptă bună pe care a făcut-o, a vorbit despre ea în fața clasei, iar apoi a lipit-o pe planșă. Am observat la final câte fapte bune am strâns!
Concluzia finală a venit de la una dintre fetițe. La întrebarea mea: “Ce am învățat din povestea de astăzi?”, răspunsul ei a fost:
–  Am învățat să ne găsim unii pe alții!

 

Omul-făcut-din-stele

 

 

Badiu Claudia

Fără categorie

No description. Please update your profile.

3 Comments

Maria V.

ianuarie 21, 2018 at 10:52 am

Sensibil si frumos articol. Multumesc de inspiratie!

Necula Cristina-Elena

martie 11, 2018 at 8:02 pm

Seara buna. Va urmaresc de ceva vreme pe facebook; acolo v-am si descoperit, tot cautand idei prin care sa reusesc sa-mi ajut copilul (cu handicap grav si un oarecare grad de retard) sa inteleaga ceva din ceea ce ar trebui sa invete orice copil. Multumesc pentru tot ce postati aici, am devenit si noi -mama si copil – elevii dumneavostra virtuali. Sunteti printre putinele noastre ajutoare. Pentru unii ca noi e mai greu procesul de invatare. Imi pare rau ca nu sunteti invatatoarea noastra. Cred ca am fi facut progrese mari. Poate candva, in tara asta, vor exista mai multi dascali ca dumneavostra. Ceea ce vad ca oferiti copiilor n-am vazut nicaieri in alta parte. Invatatul – pentru noi – e atat de sec si fara culoare. Iar caietele copiilor din clasa dumneavoastra par – pentru noi – desprinse din alta lume.

    Badiu Claudia

    martie 11, 2018 at 8:14 pm

    Vă mulțumesc pentru mesaj. M-ați făcut să înțeleg mai bine rostul fiecărei postări și a fiecărei fotografii. Vă îmbrățișez, vă doresc zile senine și multă putere!

LEAVE COMMENT